Met deze 5 tips veilig de herfst door

1) Verblindende Zon

Nu de dagen korter worden, staat de zon vaak laag aan de hemel als iedereen in de auto zit. Dit kan een verblindende werking hebben, met alle risico’s van dien.

Zorg dat u een zonnebril in de auto hebt. Draagt u al een bril? Zorg dan voor een zonnebril op sterkte, of voor een overzetbril. Ook de zonneklep in uw auto kan helpen. Het voelt misschien vreemd, maar juist bij een lage zon is uw verlichting extra belangrijk. Hierdoor bent u veel beter zichtbaar voor andere weggebruikers, zelfs als ze verblind worden door de zon.
Bedenk ook, dat als jij last hebt van de zon, de mensen achter u daar waarschijnlijk ook last van hebben. Dit kan leiden tot ongelukken als u plotseling remt.
Heeft u de lage zon in de rug? Dan hebben uw tegenliggers dus last van de zon. Ook dat is goed om rekening mee te houden.

2) Gladheid

Hoewel we gladheid meestal associëren met de winter, kan de weg in de herfst ook gevaarlijk glad worden! Zeker als het hard waait, of hard gewaaid heeft, kunnen er veel bladeren op de weg liggen. Als deze dan ook nog eens nat worden van de regen, wordt de weg gladder dan ijs, en strooien helpt niet!

Later in de herfst kan nachtvorst voorkomen, waardoor het, zeker in de ochtend, ook glad kan worden door ijs.

Gladheid kunnen we moeilijk oplossen, maar goede (winter-)banden en verantwoord rijgedrag kunnen een hoop ellende voorkomen. Zorg dat uw banden voldoende profiel hebben, en pas uw snelheid aan.

3) Technische Problemen

Door kou en regen kan uw auto aangetast worden. Voornamelijk de accu is gevoelig voor kou, en we moeten dan ook regelmatig de deur uit om accu’s te vervangen bij auto’s die niet willen starten. Laat uw accu controleren om te voorkomen dat uw auto niet meer wil starten als het ’s nachts koud is geweest.

Behalve de accu, kan bij nachtvorst ook de motor zelf beschadigd raken. Controleer uw antivries en vul deze bij als het nodig is. Zorg ook voor antivries ruitenwisservloeistof, om vriesschade te voorkomen in uw ruitenwisservloeistof-tank en -leidingen.

4) Regen

Regen is een bedreiging op verschillende manieren. Gladheid hebben we al besproken, maar ook voor het zicht is regen een belangrijk probleem. Zelfs lichte regen kan het zicht al ernstig beperken, zware regen kan erger zijn dan mist, en regen in combinatie met een lage zon is al helemaal een ramp voor uw zicht. Gelukkig is hier een makkelijke oplossing voor: gebruik goede ruitenwissers. Goede ruitenwissers maken uw ruit echt droog, en zorgen voor optimaal zicht.

5) Verlichting

Verlichting is altijd belangrijk, maar in de herfst verdient het wat extra aandacht. Zoals gezegd, is verlichting één van de belangrijkste zaken om gezien te worden als de zon laag staat. Controleer dus regelmatig of uw verlichting nog werkt.

Daarnaast is er in de herfst nog een ander probleem: omdat de weg vaker nat is, spat er meer vuil op uw auto. In onze omgeving zijn er ook veel wegen waar in de herfst extra modder op ligt door landbouwvoertuigen. Dit kan ervoor zorgen dat uw lampen veel slechter zichtbaar zijn, omdat ze bedekt zijn met modder, zand en ander opspattend vuil. Controleer uw lampen regelmatig, en als het nodig is, kunt u ze schoonmaken met een zachte doek en veel water.

Uw browser is niet up-to-date!
Om deze website te kunnen bezoeken raden wij u aan uw browser te updaten.