Het is weer tijd voor de winterbanden

16 november 2018 door

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen “normale” autobanden en winterbanden. In het kort komt het er op neer dat winterbanden beter presteren dan zomerbanden wanneer de temperatuur onder de 7°C komt. Door de samenstelling van het rubber en profiel van de winterband, heeft deze aanzienlijk meer grip op een koud en sneeuwrijk wegdek.

Sneeuw

Bij een ondergesneeuwd wegdek komen winterbanden het beste tot hun recht. Door de andere opbouw van het profiel op deze banden, hebben zij veel meer grip dan zomerbanden. Deze laatste verliezen bij sneeuw al snel alle grip op de weg. Sneeuw is echter geen voorwaarde voor het gebruik van winterbanden, ook bij een schoon wegdek met lage temperaturen presteren winterbanden beter dan gewone autobanden.

Temperatuur

Het soort rubber dat voor winterbanden gebruikt wordt heeft echter tot gevolg dat dit type autobanden sneller slijt dan normale (zomer) autobanden wanneer de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Winterbanden dienen dan ook eigenlijk alleen gebruikt te worden wanneer de temperatuur dit toestaat. Overigens werken winterbanden prima bij deze hogere temperaturen, alleen is de slijtage hoger.

Klik hier om een afspraak te maken

Uw browser is niet up-to-date!
Om deze website te kunnen bezoeken raden wij u aan uw browser te updaten.