Veilig de winter door met onze wintertips!

21 december 2018 door

Tijdens de winter heeft de auto veel te verduren, vanwege de weersomstandigheden, strooizout etc. Daarnaast is het vaak glad, donker en daarmee gevaarlijker op de weg. Vandaar dat wij u van wat tips willen voorzien om deze winter goed voorbereid de auto in te stappen en veilig op uw bestemming aan te komen!

Handrem

Zet uw auto ’s winters niet op de handrem. Handremmen willen nog weleens vast vriezen waardoor wegrijden onmogelijk wordt. Wat moet er dan gedaan worden om uw auto van ‘ongewild’ wegrijden te behoeden? Heel simpel: zet de auto in een versnelling.

Accu

Hou de capaciteit van de accu in de gaten. Lage temperaturen zorgen ervoor dat deze sneller uitgeput raakt. Zorg voor startkabels in de auto (Plus aan Plus, Min aan Min). Doe geen lange startpoging, dit trekt de accu leeg. Doe liever een paar korte startpogingen. Geef géén gas tijdens het starten. De meeste nieuwe auto’s hebben een elektronische injectie- en ontstekingssystemen.

Ruiten

Zorg voor een goede ruitenkrabber (brede, plexiglas). Leg ‘s avonds een kurk onder uw ruitenwisser tegen de ruiten aan om vastvriezen tegen de ruiten te voorkomen. Zorg voor voldoende (antivries) ruitenvloeistof. Door opspattend strooizout worden ruiten snel vuil. Giet géén warm water op bevroren autoruiten. Hierdoor kan de autoruit barsten en bovendien kan het water weer gaan aanvriezen. Gebruik daarom liever een brede krabber en ontdooispray.

Regelmatig wassen

Strooizout vermindert niet alleen het zicht, het tast ook het chassis, de carrosserie en de banden van de auto aan. Was daarom regelmatig de auto. Haal dan gelijk ook een doekje met ontvettingsmiddel over de binnenkant van de ruiten. Stop een busje antivriesspray in uw tas of uw jaszak. Zo krijgt u altijd de deur open. Parkeer de auto in de eerste versnelling en trek de handrem niet aan. Hiermee voorkomt u eventueel vastvriezen.

Bespaar uw energie

Gebruik uw airco alleen even om de beslagen ruiten vrij te maken en schakel hem dan uit. Doe dit ook met uw stoelverwarming. Zet hem alleen de eerste minuten aan. Als de motor warm is gelopen en de normale verwarming genoeg warmte geeft, is stoelverwarming niet meer nodig. Dit geldt ook voor de achterruitverwarming.

Winterbanden

Niet onbelangrijk zijn goede banden. Mensen die op winterbanden rijden kunnen u het verschil in extreme omstandigheden vertellen. Zomerbanden hebben aanzienlijk minder grip bij koud of besneeuwd wegdek. Daarnaast lijkt het alsof winterbanden een hele uitgave zijn. Vergeet echter niet dat u in de winter uw zomerbanden niet verslijt. Zo doet u twee keer zo lang met uw zomerbanden wat de aanschaf van winterbanden ook direct rechtvaardigt! “Gratis” veiligheid dus. Een andere oplossing is vier seizoenenbanden. Houd er rekening mee dat die wel prijziger zijn dan winter- of zomerbanden.

Slipcursus

Wanneer u beter met winterse omstandigheden om wilt leren gaan, zoals bijvoorbeeld autorijden bij glad weer. Is het aan te raden om eens een slipcursus te doen. Niet alleen leerzaam, maar ook leuk om te doen.

Winter controle beurt afspreken

Uw browser is niet up-to-date!
Om deze website te kunnen bezoeken raden wij u aan uw browser te updaten.